Loading

Kako napraviti pileći temeljac?

Pileći temeljac

Potrebno:

  • 1 domaća kokoš ili pile srednje veličine
  • 3 mrkve srednje veličine
  • 1 veći pastnjak
  • pola glavice celera (može i jedan veći korijen peršuna)
  • 2 cm korjena đumbira
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 glavica crvenog luka
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

  • Ispeći komade čitave kokoši (ili pileta) u rerni. Onda sve te komade i masnoću od mesa koja je pala na pleh u toku pečenja, sastrugati ili saprati vodom i staviti zajedno sa očišćenim i pripremljenim korjenastim povrćem.
  • Dosuti vode da sve to pokrije (potrebna je šerpa zapremine minimalno 4 litra) i kuhati punih 3 sata, nakon što proključa na srednje blagoj vatri.
  • Kad se temeljac skuha, ohladite ga i  procijeđenog sipajte  u plastišne čaše.
  • Ostavite nekoliko sati  u zamrzivaču da se temeljac zaledi.
  • Poslije toga izvaditi iz plastičnih čaša (nije dobro da stoji u plastici zbog hemikalija koje pušta jeftina plastika u zamrznutom i vrelom stanju) i staviti u vrećice koje su predviđene za zamrzavanje.

 

Savjeti:

  • Ovo je količina za otprilike 3,5 l temeljca.
  • Kada želite da koritite temeljac koristi se otprilike 1 čaša temeljca na 1 litar vode.

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

X