Loading

Namirnica sedmice: RUKOLA

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka koja spada u familiju Brasiccaeae (kupusnjača). Kod nas je još nedovoljno poznata, iako divlji samonikli oblici rukole rastu po našim baštama i poljima zajedno sa “korovskim” biljkama.

Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade sjemene čahure i zrelo suho sjeme. Donji listovi su nazubljeni i podsjećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova.
U vrijeme cvjetanja može da naraste i 60-80 cm. Listovi su eliptični i usječeni. Veoma je kvalitetno i ljekovito povrće – sadrži dosta vitamina C (čak 100-200 mg na 100 g rukole), karotina, mineralne materije, a naročito željezo, dijetalna vlakna i druge korisne materije.
Sve vrste rukole imaju karakterističan gorak i aromatičan ukus. Gorčina listova potiče od glukozinolata izotiocijanata koji se nalazi i u srodnim biljkama (hren, nekad kod nas popularna kres salata i dr.). Rukola pak ima drugačiji ukus od srodnih biljaka, jer pored izotiocijanata, sadrži estre buterne kiseline i jedinjenja sa sumporom, što joj daje vrlo specifičan ukus i miris.
Ima sljedeća ljekovita svojstva: osvježava organizam, reguliše varenje, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj i koristi se kao afrodizijak. Zbog bogatstva antibakterijskih materija smatra se prirodnim antibiotikom.
Rukola potiče iz Centralne i Južne Evrope, ali gaji se i u Severnoj Americi, Severnoj Africi i Bliskom Istoku.
Kod nas manje poznata vrsta, rukola je veoma zastupljena u mediteranskoj kuhinji, najčešće u miješanim salatama, u kombinaciji sa maslinovim uljem, parmezanom ili mocarela sirom. Osim svježa, može se koristiti i kuhana i blanširana, kada gubi svoju prirodnu gorčinu. U nekim zemljama Azije (Iran, Pakistan), gaji se radi sjemena za ulje, a sjeme može da se koristiti i za proizvodnju senfa.
Rukola se može gajiti skoro cijele godine, na otvorenom ili u plastenicima. Ima skromne zahtjeve za toplotom i otporna je na mraz, a dobro podnosi i sušu. Može se gajiti i na poluzasjenčenim  i vjetrovitim terenima.
Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama. Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće.
Sjetva rukole može da počne rano u proljeće, obično u martu i može svakih sedmicu dana da se sije do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i tokom zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime treba biljke malo zaštititi.

Izvor: http://www.zdravahrana.com/

X
Dobre Kalorije