O nama

Ova stranica je rezultat nastojanja mladih stručnjaka da izvore našeg zdravlja vrate njihovim temeljima, a ujedno prilagode pravilnu ishranu modernom kolosijeku.

Izvori našeg zdravlja leže, između ostalog, u ishrani, koja je u današnje vrijeme otišla u jednom potpuno pogrešnom smijeru. Prodavnice su sve punije pakovanom, visoko procesuiranom hranom, koja je puna aditiva i loših kalorija. Sve je manje izvornih namirnica. Voće i povrće je puno pesticida i drugih hemikalija. Meso, mlijeko i mliječni proizvodi su puni hormona, antibiotika i drugih štetnih tvari.

Ljudi polako zaboravljaju šta to znači uživati u prirodi, imati baštu, ubrati svoje povrće i voće, zaboravljaju miris prave jagode, ukus pravog paradajza….Namirnice sve ljepše izgledaju, ali to je sve što imamo od njih. Sve su slabijeg kvaliteta, nemaju ukusa, ni mirisa. Sve je više genetski modificiranih namirnica, čije uzimanje će u doglednoj budućnosti pokazati posljedice na koje sigurno nismo spremni.

Cilj nam je da približimo dobre kalorije svima, da svi pokušaju provesti zdravu ishranu u svojoj svakodnevnici. Želimo olakšati praktičnu pripremu zdrave ishrane.

Da bismo sproveli svoje namjere, ishrani  pristupamo s naučnog aspekta. Sve što radimo je zasnovano na naučnim istraživanjima i dokazima koji su proizišli iz njih. Sadržaj postavlja doktorica medicine, čije je posebno područje interesovanja pravilna ishrana i nutricionistica u saradnji sa srugim stručnjacima iz oblasti pravilne ishrane. Možete biti sigurni da će dobre kalorije pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Da bismo se pravilno hranili, moramo znati i odakle nabaviti izvorne namirnice. Zato ćemo se potruditi da vam predstavimo domaće proizvođače takve hrane, tako da imate sve informacije na jednom mjestu.

Iz svega navedenog možete vidjeti našu misiju i viziju:

  • Vizija dobrih kalorija: Učiniti pravilnu ishranu dostupnom svima. Svako ima pravo na dobre kalorije!
  • Misija dobrih kalorija: Približiti naučna saznanja o ishrani, predstaviti informacije o namirnicama i ishrani na pravilan način, razbiti dileme i mitove o pravilnoj ishrani, pokazati da pravilna ishrana nije bauk!

Obzirom da postoji puno izvora na kojima možete naći informacije o energetskim vrijednostima namirnica, mi se nećemo baviti istima. Mislimo da akcenat treba da bude na zdravlju kao pozitivnoj posljedici pravilne ishrane. Izgled i mršavljenje su logična posljedica iste, a ne njen cilj. Iz tog razloga ćemo dati sve od sebe da na vrlo praktičan i prihvatljiv načim prikažemo pravilnu ishranu.

Uživajte u dobrim kalorijama!

Dobre Kalorije
Right Menu Icon