Loading

O nama

Ova stranica je rezultat nastojanja mladih stručnjaka da, u današnjem vremenu hiperprodukcije popularističkih informacija, postave temelje racionalne prehrane.

U ovom vremenu, kada je vrlo lako manipulisati masama i prodati sve za šta napravite “dobru priču”, mi se trudimo da iskeno, pa makar i po cijenu manjeg broja pratilaca, predstavimo šta pravilna prehrana zaista jeste.
 
Stranica se zove Dobre kalorije iz razloga što je riječ “kalorije” toliko prisutna u svakodnevnom rječniku ljudi, da smo se zapitali šta je problem s tim kalorijama. Da li su kalorije loše, da li ih se treba bojati, da li im treba pridati toliku pažnju? U stvari, htjeli smo hranu (a time i kalorije), približiti ljudima kao ugodnu svakodnevnu potrebu i time ih privoliti da ih smatraju dobrima, a ne neprijateljem protiv koga se svakodnevno treba boriti. Izgleda da sve čega se bojite pravi više štete nego koristi. Otuda naziv Dobre kalorije.
 
Od kako je stranica počela s radom i sami smo se edukovali, neka mišljenja mijenjali, dolazili do novih – starih saznanja. Mijenjaćemo se i dalje ako bude potrebe, a uvijek smo tu za konstruktivnu diskusiju.
 
Želimo da pravilna prehrana bude dostupna svima, kako edukativno, tako i praktično. Zato u timu imamo nutricioniste, ljekare, naučnike, agronome, entuzijaste koji s vama dijele recepte, te druge stručnjake i laike s kojima dijelimo mišljenje.

Iz svega navedenog možete vidjeti našu misiju i viziju:

  • Vizija dobrih kalorija: Učiniti pravilnu prehranu dostupnom svima. Svako ima pravo na dobre kalorije!
  • Misija dobrih kalorija: Približiti naučna saznanja o prehrani, predstaviti informacije o namirnicama i prehrani na pravi način, razbiti dileme i mitove o pravilnoj prehrani, pokazati da pravilna prehrana nije bauk!

Obzirom da postoji puno izvora na kojima možete naći informacije o energetskim vrijednostima namirnica, mi se nećemo baviti istima. Mislimo da akcenat treba da bude na zdravlju kao pozitivnoj posljedici pravilne prehrane. Izgled i mršavljenje su logična posljedica iste, a ne njen cilj. Iz tog razloga ćemo dati sve od sebe da na vrlo praktičan i prihvatljiv načim prikažemo pravilnu prehranu.

Uživajte u dobrim kalorijama!

X