Loading

Termička obrada mesa i jaja

Pojedine namirnice su vrlo podložne razvoju raznih mikroorganizama. To je posebno izraženo za pileće meso i jaja. Ovo su namirnice koje su prirodni rezervoari bakterije Salmonele koja uzrokuje infektvino obljenje probavnog sistema.

Dobra vijest je da ova bakterija ne podnosi visoke temperature, tako da treba obratiti pažnju da termička obrada piletine i jaja bude adekvatna.  Zagrijavanje jela treba da bude na najmanje 75 stepeni celzijusa, barem 10 minuta. Uvijek treba izbjegavati slastice i namaze koje su napravljene sa termički neobrađenim jajima, jer se u takvim namirnicama, pogotovo kada se one neadekvatno skladište, ova bakterija jako brzo razmnožava. Piletina treba da je uvijek dobro termički obrađena, kroz cijelu debljinu komada piletine (ili cijelog pileta).

Savjeti:

  • Piletinu ne bi trebalo prati, a ukoliko je perete nemojte dopustiti da mlaz vode šprica na sve strane, jer se time bakterije šire po okolnim mjestima, pa ste u opasnosti da je raznosite dalje.
  • Pribor koji koristite za pripremanje i rezanje piletine uvijek dobro operite nakon upotrebe i nakada ih ne koristite za rezanje namirnica koje se neće termički obrađivati.
  • Koristite jednu dasku za rezanje samo za meso, a drugu dasku za ostale namirnice, da biste spriječili prenošenje bakterija.
  • Namirnice sa jajima obavezno termički obradite. Nikada ne pravite i ne jedite jela sa jajima koja nisu termički obrađena. Često se u prehrambenim objektima koristi pravljena majoneza ili slični namazi i sosovi, koji se ne skladište sasvim adekvatno, pa to trebate imati na umu.
  • Pripazite i na pribor koji koristite za pranje korištenog posuđa. Vrlo često špužvice za pranje mogu biti izvor zraze, pa ih nakon korištenja prelijte vrelom vodom ili ih operite u mašni za suđe.
  • Nakon rukovanja ovim namirnicama, a prije nego što počnete raditi bilo šta drugo, operite dobro ruke toplom vodom i sapunom. Perite in najmanje 20 sekundi, trudeći se da operete svaki dio temeljito (između prstiju, ispod nokata, dlan i nadlanicu itd.)

Izvor: Dobre kalorije

X
Dobre Kalorije