Loading

Uvod u permakulturu (predavanje i radionica)

OPĆE INFORMACIJE:

Srdačno vas pozivamo na predavanje (petak, 22.maj) i uvodnu radionicu (subota, 23.maj) iz permakulture. Ovo je jedinstvena prilika za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu. Radionicu će voditi Ivan Gregov, praktičar permakulture iz Hrvatske sa 20 godina iskustva.

Ako ste zabrinuti, ne samo za budućnost Planete, nego i za naš opstanak na njoj, permakultura bi vam mogla ponuditi neke odgovore.

Permakultura je paket vještina za praktičan održiv život. Nastala početkom 70-ih godina u Australiji, danas je prihvaćena u svakom kutku svijeta, kao jedan od najkonkretnijih recepata za spas iz krize životne sredine, ali također i samog ljudskog društva.

Radionica će se tokom dva dana fokusirati na:
1) Organsko vrtlarstvo
2) Upravljanje vodnim sistemima
3) Uzgoj hrane u gradovima
4) ‘Uradi sam/sama” (praktični savjeti za stvaranje i korištenje održivih energetskih sistema)

 

 

1. dan, petak, 22. maj u 18:00 sati: predavanje na temu permakulture u trajanju od 60-90 minuta (mjesto održavanja: prostorije Planinarskog društva Željezničar, Ključka 2). Ulaz slobodan.

2. dan, subota, 23 maj od 10:00 do 17:30: cjelodnevna radionica, uključujući praktične komponente, održava se na Ekonomskom fakultetu, Trg oslobođenja – Alija Izetbegović 1. Kotizacija za učešće iznosi 10 KM i uključuje voće i povrće, kafu/čaj i razmjenu sjemena.

 

Napomena: Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite do 20. maja Emini Šunje putem e-mail – sunje.emina@gmail.com!!!

Molimo vas da ova poziv proslijedite svojim prijateljima i kolegama.

 

 

VIŠE INFORMACIJA:

Ova serija (predavanje i radionica) namijenjena je onima koji žele naučiti više o permakulturi: šta to permakultura jeste, a šta nije; kako može biti od koristi na ličnoj, ali i na profesionalnoj razini, te kakva rješenja nudi za zajednice i za okoliš. Povezat ćete se na permakulturnom zajednicom u BiH i regionu, naučiti kako poduzeti naredne korake u primjeni permakulture (poput kursa permakulturnog dizajna koji će možda biti organiziran u Sarajevu u jesen), te biti pozvani i na druge događaje i treninge u budućnosti.

Općenito, permakultura je od velike koristi onima koji se zanimanju za prirodu, okoliš, vrtlarstvo, život na farmi, pokretanje ili unaprjeđenje eko-biznisa, uzgoj hrane u gradovima, održivu poljoprivredu, hortikulturu, prirodnu arhitekturu i gradnju, biodiverzitet, konzervaciju, sisteme obnovljive energije, upravljanje otpadom i recikliranje, upravljanje vodom, prirodno liječenje, zdravo/holističko življenje, društvenu, ekonomsku i/ili ekološku pravdu, alternativne životne stilove, praktične vještine, izgradnju harmoničnih zajednica, smanjenje uticaja prirodnih katastrofa i slične teme.

Ukoliko ste već upoznati sa permakulturom, ovo je prilika da obnovite svoje znanje i vještine, te da se povežete sa novim ljudima i razmijenite svoje iskustvo i ideje.

U 60-90 minuta predavanja u petak, 22. maja bit će predstavljeni glavni razlozi za permakulturu i njene osnovne ideje. (Ulaz na predavanje je slobodan.)

Subotnja radionica (23. maj) će u neke od permakulturnih disciplina ući sa više osnovnih detalja. Blokovi će biti posvećeni organskom vrtlarstvu (radu sa tlom), upravljanju vodenim resursima (sa osvrtom i na prevenciju prirodnih katastrofa), uzgoju hrane u gradovima, uradi-sam energetskim sistemima. Radionica će uključivati i kratak praktičan rad. (Cijena radionice je 10 KM.)

O predavaču: Ivan Gregov dolazi iz Hrvatske, gdje se permakultura razvija od devedesetih, a zadnjih godina širi i na susjedne zemlje. Hrvatska je danas jedna od europskih zemalja sa najvitalnijom permakulturnom scenom.

Više o Ivanu:

Ivan Gregov (rođen 1973), studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu. Kao umjetnik, radio je uglavnom ilustracije za knjige, te je stekao priznanje u toj oblasti kroz nekoliko stotina radova objavljenih u Hrvatskoj. Također radi i u oblasti okoliša (postavke, video i radio dokumentarce, članke). Dio je permakulturnog kruga od samog početka, cca 1995. godine i jedan od najstabilnijih članova. Podučavanje permakulture započeo je 2005. godine pod mentorstvom Tony Andersena (Permakulturni institut Danske). Od tada je organizirao i predavao na značajnom broju kurseva permakulture u Hrvatskoj i balkanskim zemljama koje je pohađalo nekoliko stotina učesnika. Pomogao je započeti gotovo 10 inicijativa (i/ili NVO-a) u vezi s permakulturom, te je pojam permakulture predstavio nekolicini ključnih ekoloških organizacija u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti 22. 23. maja!
Organizatori: Jasmina Čolić, Emina Šunje i Maria Hetman

Ukoliko trebate više informacije ili želite potvrditi svoje prisustvo, molimo vas pišite na sunje.emina@gmail.com.

Eventu se pridružite i na: https://www.facebook.com/events/1600273450241859/

X