Loading

Uvođenje čvrste hrane bebi

 

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrevanje.

Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja deluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu prije svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (moždani udar), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge.

Iz tih razloga savjetuje se da djeca do pune dvije godine treba da jedu hranu spacijalno pripremljenu samo za njih. To ipak mogu da budu jela pripremljena i za cijelu porodicu, pod uslovom da se za bebu odvoji izvjesna količina prije nego se zajedničko jelo začini, posoli i/ili obradi na dodatni način, koji se ne preporučuje u obradi bebine hrane.

Kad spremate obroke za vašu bebu možete eksperimentisati sa raznim dodacima i kombinacijama. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju dojenčadi- onda imate malo prostora za greške.

Mnogi roditelji najčešće griješe kada njihova beba ima dobar apetit i brzu prilagodljivost na “hranu za odrasle” pa tretiraju bebu kao člana porodice koji može da jede sve, pa i začinjenu hranu. Nažalost, ovo je velika greška koja će se iskazati kasnije, a cilj ovog Dnevnika je upravo da se ovakvi stavovi promijene i prihvate bar osnove pravilne ishrane, ne samo beb, nego i cijele porodice.

Tako će svaki dan sa vašom bebom biti drugačiji, donositi nova iznenađenja i vaše bolje međusobno upoznavanje i putem pripreme hrane i putem hranjenja.

(odlomak iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane i uobročavanju odojčadi)