Loading

Završen projekat “Radionice zdrave ishrane” u starogradskim školama

Dana 20.4.2017. održane su zadnje radionice, koje su se odvijale u sklopu projekta “Radionice zdrave ishrane” u osnovnim školama općine Stari Grad Sarajevo. Projekat je podržala Općina u saradnji sa dr. Safijom Softić-Namas i našim portalom. 

Općina Stari Grad je prepoznala značaj ishrane mladih te bezrezervno podržava realizaciju različitih projekata unaprjeđenja zdravlja djece i mladih.

Projekat „Radionice zdrave ishrane“ se odvijao u vidu praktične radionice i interaktivnog predavanja u šest osnovnih škola na području općine Stari Grad, te u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, i to u prvim i drugim razredima. 

Radionice su dočekane uz veliko oduševljenje mališana, koji su vrlo aktivno učestvovali u procesu, te su se rado uključivali u razgovor sa dr. Softić o pravilnoj ishrani, kao i u praktičnu pripremu zdravog slatkiša. Mališani su razgovarali s doktoricom o tome koja hrana dobra, a koja loša za organizam, kao i šta loša hrana može uraditi organizmu. U razgovoru je spomenuta i važnost domaće hrane, bašte, kao i konzumiranja domaćih, zdravih proizvoda. Mališani su dobili letak sa receptom, kako bi kuglice mogli pripremati sa roditeljima i nositi ih u školu kao zdravu užinu. Dobili su i zaduženja, zbog kojih će i dalje razmišljati o pravilnoj ishrani, a obećali su i da će ono što su saznali prenijeti svojim roditeljima, rodbini i prijateljima. 

Projekat je naišao na odobravanje i podršku roditelja. 

Planira se i dalja saradnja Općine sa školama na temu pravilne ishrane učenika.

Sada vas ostavljamo da zavirite u atmosferu koja je vladala na radionicama.